Spor Beslenmesi

Protein Efsanesi

Protein, protein, protein. Sporcuların dilinden düşmeyen kelime. Protein ama ne kadar protein? Fazlası ne yapar? İşte yanıtlar.

Yağsız kas dokusu daha iyi bir performans sağlar mı? Evet

Yağ dokusunun az olması yararlıdır, ancak yağ dokusunun da önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Vücut organlarını koruyarak yaralanma riskini azaltır. Yağsız vücut yapısı daha çabuk yorulmaya neden olabilir. Yağsız kas dokusu daha iyi bir performans için iyidir, ancak tabi ki burda yapılan sporun türü de oldukça önemlidir. Vücut yağını enerjisi çok sınırlı bir diyetle azaltmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü böyle bir diyet diğer besin öğelerinin de yetersizliğine neden olabilir. Peki yağsız kas dokusunu arttırmak için ne yapılabilir? Bu anlamda pek çok bireyin yaptığı hatalardan biri gerekenden fazla protein almaktır.

Peki  fazla proteinle kas yoğunluğu arttırılabilir mi?

Kas yoğunluğu fazla protein ile değil egzersiz ile sağlanır. Kas yoğunluğunu artırmak için antrenman yoğunluğu ve süresini aşamalı olarak artırmak gerekir. Kasların tümünün protein olduğu düşüncesi yanlıştır. Kasların %20 si protein, %75’i su ve  %5’i inorganik materyallerden oluşur. Fazla aminoasit kullanımı dehidrasyon ( sıvı kaybı ), idrarla kalsiyum atımına ve aminoasitlerin birbirlerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek kas yapımında gecikmeye neden olabilir. Aynı zamanda fazla alınan protein vücutta yağ olarak depolanıp istemsiz kilo artışına neden olur.

Evet protein olmazsa olmazdır ancak yeterli alınması elzemdir. Bu da profesyonel bir sporcu için spor dallarına göre değişmektedir. Dayanıklılık sporlarında 1.1-2 g /kg,kuvvet-güç sporlarında 1.4-2 g/kg ve takım sporlarında 1.2-1.7 g/kg olmalıdır.

Yorum Yazın

one × five =

*

Call Now Button